Slideshow
Get the Flash Player to see the slideshow.
Hirdetés
Kamionosok, fuvarozók oldala.
Hírdetés

Archive for the ‘Változások ,kedvezmények fuvarozóknak’ Category

Maximum 2,2 millió forint bírságot lehet kiróni egy fuvarozóra

2014-08-17

Megváltozott a fuvarozók ellenőrzésével kapcsolatos közlekedési bírságolási gyakorlat. Mostantól egy céget maximum 2,2 millió forintra lehet megbüntetni akkor is, ha több különböző szabálysértést is elkövet.

Ha eddig egy fuvarozót alapos ellenőrzés alá vett a hatóság, ritkán úszta meg a sofőr vagy a cég büntetés nélkül a vizsgálatot. A bírságtételek összeadódtak, de az összeadás szabályait nem volt egyszerű megismerni. Más tételek vonatkoztak a vétkes sofőrre és más a cégekre, s külön plafont határoztak meg a súlyosabb és egy másikat a kisebb súlyú szabálysértésekre. Ennek ellenére a komolyabb szabályszegések esetén könnyen kijöttek a milliós összegek is a 6-800 ezer forintos tételekből.

Egy mostani rendeletmódosítás maximálta ezeket az összegeket. A vállalkozások esetében azt írták elő, hogy ha ugyanazon az egy ellenőrzésen több különböző hiányosságot állapítanak is meg, a bírság akkor sem lehet több a legsúlyosabb szabályszegés büntetési tételének a háromszorosánál. Az egy eljárásban kiszabható legmagasabb összeg így lett 2,2 millió forint.

A korábbi szabályozás szerint a súlyosabb szabályszegésekre 1 millió, a kisebbekre 600 ezer forint volt a bírságok együttes felső határa. Tehát ha a kocsi és a cég szinte minden tételben vétkes is, akkor is 1,6 millió forint volt eddig a bírságplafon, amit össze lehetett gyűjteni. Ez most 2,2 millió forintra emelkedett, s nem különböztetik meg többé a súlyos és az enyhe szabálysértéseket.

Ha a büntetést a sofőr kapja, akkor a büntetés felső határa a kiszabható legsúlyosabb tétel másfélszerese lehet. Ennek a maximális értéke mostantól 800 ezer forint lehet. Ez is emelkedett, az eddigi felső határ 650 ezer forint volt (400 ezer a súlyos, 250 ezer az enyhébb vétkekre).

A magasabb bírságösszeget azok érzik meg, akik egyszerre több szabálysértést is elkövetnek. Általában ilyen szintű bírsághoz vagy a szükséges engedélyek teljes hiányára, vagy dokumentumok (pl. tachográf-adatok) szándékos meghamisítására van szükség. Remélhetőleg így ez a szigorítás egy átlagos vállalkozás számára nem jelent semmilyen változást.

Forrás: Fuvarlevél 2014 Augusztusi szám

100.000Ft. Bírság letöltés elmulasztásáért

Augusztus 1-től egy új tétellel egészültek ki a tachográffal kapcsolatos bírságok. A digitális sofőrkártya letöltésének elmulasztásáért a jármű üzembetartója kaphat 100 000Ft. bírságot. A 100 000.-et esetenként kell érteni. A jogszabály azt mondja,hogy a munkáltató köteles ellenőrizni a sofőrök vezetéssel töltött idejét, a pihenőket és a szüneteket.

Ezt a munkáltató úgy tudja megtenni,ha kiértékeli a tachográf korongot ill. a digitális készülékeken és a sofőrkártyákon tárolt adatokat.

A sofőrkártyákat 28 vezetéssel töltött nap után  ki kell értékelni, a tachográf adatait 3 havonta és évente kell letölteni.

A letöltött adatokat 1 évig meg kell őrizni. Ezeket telephelyi ellenőrzés során a közlekedési hatóság bármikor kérheti. Ez a kötelezettség eddig is megvolt, de a letöltés elmulasztását eddig nem büntették. Erre a kötelezettségre azért is figyelni kell, mert a tachográffal kapcsolatos rendelkezések megszegésért a járművezetők kapták csak a bírságot. Ez az első olyan büntetési tétel a mi kifejezetten a jármű üzembentartóját fenyegeti ha elmulasztja  a letöltést.

A 10 000 -bírságot kártyánként /sofőrönként/ és autónként és esetenként róják ki.  Ezzel is vigyázni kell, letölteni 28 naponként kell, ha egy ellenőrzés során kiderül,hogy valaki fél éve nem töltötte le a kártyát akkor az egyből 6 esetnek számít, 600 000 Ft. büntetéssel.

Ha két sofőr van vagy egy sofőr 2 autón dolgozott minden hónapban akkor máris millió fölé lépünk.

A kártya letöltéséhez nem kell az autó sem a fedélzeti egység. A sofőr kártyát erre a célra szolgáló kártya letöltőbe kell csak belehelyezni. A letöltött adatokat a számítógépen kell tárolni, illetve ki kell írni egy külső adathordozóra is, CD-re, DVD-re, vagy külső merevlemezre.

Aki nem tudja megvenni a letöltő készüléket, az élhet a letöltést szolgáltatásként kínáló vállalkozások ajánlatával.

Forrás: FUVARLEVÉL 2013 Augusztusi szám

Útdíj

2013. július 1-jétől hazánkban is bevezetik a megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszert, amely a magyar úthálózat (autópályák, autóutak és főutak) kijelölt, összesen 6513 km hosszú szakaszaira vonatkozik.

A fizetés két módon történhet:

1. regisztrál az elektronikus rendszerben (www.hu-go.hu), ott nyit egy számlát, pénzt tölt rá és a járműbe szerelt fedélzeti egység adatai alapján vonják le az útdíjat az előre feltöltött összegből.

2. Ha nem regisztrál a HU-GO rendszerbe, kizárólag viszonylati jegy megváltására jogosult, papír alapú jegyet vált az értékesítési pontokon rendelkezésre álló fizetési eszközökkel (készpénz, bankkártyás fizetés, üzemanyagkártya, stb.).
Egyenlőre ez lesz az elsődleges megoldás

Értesítjük Önöket, hogy a cégünk által forgalmazott és beépített GPS alapú nyomkövető készülékek alkalmasak az útdíj elektronikus módon történő fizetésére és flottakövető szolgáltatója szerződésben áll az ÁAK Zrt.-vel.
Az útdíjfizető és nyomkövető szolgáltatás ára 1900 Ft/hó.

Ha Ön nem kívánja igénybe venni a nyomkövető szolgáltatást, lehetősége van kizárólag az útdíj bevallására képes készülék megvásárlására. Erről és a nyomkövető csomagokról bővebben ITT tájékozódhat.

Az útdíj fizetés csak a nyomkövető szolgáltatással együtt vehető igénybe.

Alapcsomagunk már havi 950 Ft + Áfa-tól vehető igénybe.
Bővebben: nyomkövető rendszerünk szolgáltatásai

 

 

Óra átállítás

Munkáink során sok esetben tapasztaljuk, hogy elmaradt az óraátállítás a járműveknél. Szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy végezzék el a helyi idő nyári időszámításra történő átállítását a tachográfokban.
Kérdés esetén szívesen segítünk!

atallitas