Augusztus 1-től egy új tétellel egészültek ki a tachográffal kapcsolatos bírságok. A digitális sofőrkártya letöltésének elmulasztásáért a jármű üzembetartója kaphat 100 000Ft. bírságot. A 100 000.-et esetenként kell érteni. A jogszabály azt mondja,hogy a munkáltató köteles ellenőrizni a sofőrök vezetéssel töltött idejét, a pihenőket és a szüneteket.

Ezt a munkáltató úgy tudja megtenni,ha kiértékeli a tachográf korongot ill. a digitális készülékeken és a sofőrkártyákon tárolt adatokat.

A sofőrkártyákat 28 vezetéssel töltött nap után  ki kell értékelni, a tachográf adatait 3 havonta és évente kell letölteni.

A letöltött adatokat 1 évig meg kell őrizni. Ezeket telephelyi ellenőrzés során a közlekedési hatóság bármikor kérheti. Ez a kötelezettség eddig is megvolt, de a letöltés elmulasztását eddig nem büntették. Erre a kötelezettségre azért is figyelni kell, mert a tachográffal kapcsolatos rendelkezések megszegésért a járművezetők kapták csak a bírságot. Ez az első olyan büntetési tétel a mi kifejezetten a jármű üzembentartóját fenyegeti ha elmulasztja  a letöltést.

A 10 000 -bírságot kártyánként /sofőrönként/ és autónként és esetenként róják ki.  Ezzel is vigyázni kell, letölteni 28 naponként kell, ha egy ellenőrzés során kiderül,hogy valaki fél éve nem töltötte le a kártyát akkor az egyből 6 esetnek számít, 600 000 Ft. büntetéssel.

Ha két sofőr van vagy egy sofőr 2 autón dolgozott minden hónapban akkor máris millió fölé lépünk.

A kártya letöltéséhez nem kell az autó sem a fedélzeti egység. A sofőr kártyát erre a célra szolgáló kártya letöltőbe kell csak belehelyezni. A letöltött adatokat a számítógépen kell tárolni, illetve ki kell írni egy külső adathordozóra is, CD-re, DVD-re, vagy külső merevlemezre.

Aki nem tudja megvenni a letöltő készüléket, az élhet a letöltést szolgáltatásként kínáló vállalkozások ajánlatával.

Forrás: FUVARLEVÉL 2013 Augusztusi szám