Forrás: „Vezetési idő és a tachográf : Gépkocsivezetők kézikönyve” c. kiadvány
(Kelemen József, Kotra Ker. és Oktató Kft.)

Bővebb információkért kérjük, vásárolja meg a forrásként megjelölt kiadványt!
A könyv megrendelhető nálunk vagy a www.kresz.com oldalon.

 

 

A digitális tachográfkártyák

 

Digitális tachográffal felszerelt, az 561/2006/EK rendelet hatálya alá tartozó járművet csak olyan gépjárművezető vezethet, aki rendelkezik digitális tachográf kártyával, és előírásszerűen használja azt.
A kártya nélküli vezetést az Európai Unióban komolyan büntetik (akár 5000 euró is lehet).

Abban az esetben, ha a kártyáját elveszítette, ellopták, vagy hibásan működik, úgy 15 napig még vezethet kártya nélkül. A gépjárművezető tevékenységeit, a jármű mozgását a digitális tachográf továbbra is rögzíti, de azt nem tudja rögzíteni, hogy ki vezette a járművet. Ezért a járművezető ezen időszak alatt mindennap az út megkezdése előtt kinyomtatja az általa használt járműre vonatkozó adatokat, és a kinyomtatott szalagra ráírja azokat az adatokat, melyek a járművezető azonosításához szükségesek, aláírásával ellátva.
A nap végén a menetíró készülék végén rögzített adatokat szintén ki kell nyomtatni, a szalagra rá kell írni a nevét, kártya vagy vezetői engedély számát és azt is aláírni. A szalagokat 28 napig magánál kell tartania, a munkáltatónak pedig azokat egy évig meg kell őriznie.

Továbbá a gépkocsivezető köteles: a lopás tényét haladéktalanul bejelenteni a rendőrségen, a pótlás illetve a kártyacsere ügyében 7 napon belül felkeresni a kártyakibocsátó hatóságot és másik kártyát igényelni.

Csak egy érvényes kártyát birtokolhat egy időben a kártyatulajdonos és csak a saját, érvényes kártyáját használhatja!
Ha más nevére szóló vagy korábban elveszett és pótolt kártyát használ, úgy tagállamonként eltérő, de mindenütt igen súlyos büntetésekre számíthat a gépjárművezető.
A gépjármű-vezetői kártya érvényessége 5 év.

A tachográfkártyák igénylése

 

Azon tagállam illetékes kártyakibocsátó hatóságához kell fordulnia, amelyben az igénylő szokásos tartózkodási helye található (ahol legalább 185 napot tartózkodik).

A kártya iránti kérelmet hazánkban a Nemzeti Közlekedési Hatóság fővárosi illetve megyei képviseletein lehet benyújtani a kártyaigénylő lakóhelye vagy telephelye szerinti illetékes képviseleten.
A fényképes kártyákat csak személyesen lehet igényelni, az üzembentartóit pedig az üzembentartói jogokat gyakorló személy kérheti. Az igényelt kártyát a kérelem benyújtásától számított kb. 1-2 héten belül a megadott levelezési címre megküldi a gyártó.

Az üzembentartói kártya nem személyre szól, a vállalkozás birtokában több is lehet. Kártyamegújítást az érvényesség lejárta előtt legalább 15 nappal korábban kell kezdeményezni.
Érvényessége 5 év.
Használatra első alkalommal akkor van szükség, amikor a vállalkozás birtokába veszi a digitális menetíróval szerelt járművet. Ezzel a kártyával viszi be az üzembentartó adatait, ez a készülék feloldása. A járműhasználat során ez a kártya ad jogosultságot majd az adatok letöltésére (háromhavonta vagy gyakrabban). Majd később a gépkocsi eladása előtt ezzel a kártyával tudja a vállalkozás a saját adatait lezárni, a készülékből kijelentkezni.A járműegységet legalább 3 havonta, a sofőrkártyát 28 napnál gyakrabban kell letölteni.

Kártyadíjak:
(A kormány a kártyadíjak nagy mértékű emelését tervezi!)

Kártya típusa

ma érvényes díj

tervezett díj

Gépjárművezetői kártya kiadása, cseréje, pótlása

7700 Ft

13000 Ft

Üzembentartói kártya kiadása, cseréje, pótlása

7700 Ft

19000 Ft

Műhelykártya kiadása, cseréje, pótlása

7700 Ft

21000 Ft

Ellenőri kártya kiadása, cseréje, pótlása

3500 Ft

19000 Ft