A Hu-go sem ismeri a KRESZ-t?

Jogosan merül fel az utakat járó fuvarozókban a kérdés,hogy miért ad a hivatalos útvonaltervező olyan útvonalat, amelyre nem  is hajthatnak fel?

A Hu-go nem figyel a teherautókat érintő szabályokra. Erről tudni kel,hogy a program csak javaslatokat ad, az útvonal kiválasztása a fuvarozó felelőssége. Neki kell ügyelnie arra ,hogy van-e a kiválasztott úton számára valamilyen korlátozás, vagy éppen mentesül-e valamiért egy tiltás alól. Sajnos a gép szolgáltatása fogyatékos, nincs felkészítve a KRESZ-re, a döntésekért jogilag mindig az  ember  a felelős.

A KRESZ idevágó szabálya

(14) A nehéz tehergépkocsik e rendelet eltérő rendelkezése hiányában lakott területen kívül csak autópályán, autóúton és főútvonalon közlekedhetnek.

(15)311A(14) bekezdésben fel nem sorolt utakat elengedhetetlenül szükséges távolságban abban az esetben használhatja nehéz tehergépkocsi ha

a,áruszállítás érdekében az áru fel-,vagy lerakásának ,illetve-különleges felépítményű jármű esetén-a felépítményével történő munkavégzés helyszínére vagy helyszínéről;

b,üzemben tartója telephelyére vagy telephelyéről közlekedik.

A nehéz tehergépkocsi az a-és b- pontban felsorolt helyszínre, helyszínről történő közlekedése során a (14) bekezdésben felsorolt útvonalakról való lehajtás után, azokat egy irányban legfeljebb egy alkalommal keresztezheti.

Forrás:Fuvarlevél 2013 Novemberi szám