Slideshow
Get the Flash Player to see the slideshow.
Hirdetés
Kamionosok, fuvarozók oldala.
Hírdetés

Archive for the ‘Bírságok’ Category

100.000Ft. Bírság letöltés elmulasztásáért

Augusztus 1-től egy új tétellel egészültek ki a tachográffal kapcsolatos bírságok. A digitális sofőrkártya letöltésének elmulasztásáért a jármű üzembetartója kaphat 100 000Ft. bírságot. A 100 000.-et esetenként kell érteni. A jogszabály azt mondja,hogy a munkáltató köteles ellenőrizni a sofőrök vezetéssel töltött idejét, a pihenőket és a szüneteket.

Ezt a munkáltató úgy tudja megtenni,ha kiértékeli a tachográf korongot ill. a digitális készülékeken és a sofőrkártyákon tárolt adatokat.

A sofőrkártyákat 28 vezetéssel töltött nap után  ki kell értékelni, a tachográf adatait 3 havonta és évente kell letölteni.

A letöltött adatokat 1 évig meg kell őrizni. Ezeket telephelyi ellenőrzés során a közlekedési hatóság bármikor kérheti. Ez a kötelezettség eddig is megvolt, de a letöltés elmulasztását eddig nem büntették. Erre a kötelezettségre azért is figyelni kell, mert a tachográffal kapcsolatos rendelkezések megszegésért a járművezetők kapták csak a bírságot. Ez az első olyan büntetési tétel a mi kifejezetten a jármű üzembentartóját fenyegeti ha elmulasztja  a letöltést.

A 10 000 -bírságot kártyánként /sofőrönként/ és autónként és esetenként róják ki.  Ezzel is vigyázni kell, letölteni 28 naponként kell, ha egy ellenőrzés során kiderül,hogy valaki fél éve nem töltötte le a kártyát akkor az egyből 6 esetnek számít, 600 000 Ft. büntetéssel.

Ha két sofőr van vagy egy sofőr 2 autón dolgozott minden hónapban akkor máris millió fölé lépünk.

A kártya letöltéséhez nem kell az autó sem a fedélzeti egység. A sofőr kártyát erre a célra szolgáló kártya letöltőbe kell csak belehelyezni. A letöltött adatokat a számítógépen kell tárolni, illetve ki kell írni egy külső adathordozóra is, CD-re, DVD-re, vagy külső merevlemezre.

Aki nem tudja megvenni a letöltő készüléket, az élhet a letöltést szolgáltatásként kínáló vállalkozások ajánlatával.

Forrás: FUVARLEVÉL 2013 Augusztusi szám

Bírság letöltés elmulasztásáért

A Magyar Közlöny 2013/74. számában megjelent az a módosító jogszabály, melynek révén változott a „Bírságrendelet”, azaz a 156/2009-es kormányrendelet. A jogszabály egyes részei májusban léptek hatályba, míg más szakaszai júliustól és augusztustól lesznek követendők.

Forrás:  http://hungarokamion.hu/2013/05/20/mkfe-valtozik-a-birsagrendelet/

Noha nem nagy számú változásról van szó, mégis figyelmet érdemel, hogy:

••• a módosítás (2013. május 11-i hatállyal) könnyebbséget hozott a saját számlás árufuvarozóknak és személyszállítóknak, akiknek az egyes fedélzeti okmányok hiányáért korábban kiróható két-háromszázezres bírságot egytizedére csökkentette

••• a tachográffal kapcsolatos szabálysértések bírságainak lajstromát kiegészítették azzal: a menetíró készülék adatletöltési kötelezettségének elmulasztásáért (2013. augusztus 1-jétől) a jármű üzembentartójára minden esetben 100.000 forintos tétel róható ki gépjárművezetői kártyánként és fedélzeti egységenként

156_2009_kormrendelet_modositasa_birsagtetelek_mk_2013_05_16

 

Másfél milliós bírság

Másfél milliós bírság a tachográf módosításáért
2011. június 2. 07:58, csütörtök – Forrás: Napi Online

Egy kamionvezető nem tartotta be a pihenőidő szabályait, ráadásul a digitális menetírót egy mágnessel leállította. Munkaadójának – a többszöri jogorvoslat után is – 1,5 millió forint bírságot kellett fizetnie.

A tényállás: a kamion az M3 autópályán haladt 2009. április közepén, amikor a közlekedési hatóság emberei megállították és ellenőrizték a gépjármű-vezetői kártyát (ez a menetíró készülék, vagy a köznyelvben tachográf elektronikus változata). A kártya szerint a sofőr két alkalommal, összesen 6 óra 46 perccel lépte túl kéthetes vezetési idejét. A második esetben 2009. április 4-e 13 óra 41 perc és április 6-a 5 óra 1 perc között csak 39 óra 20 percet pihent, így 5 óra 40 perccel rövidítette le a rendszeres heti, legalább 45 órás pihenőidőt.

A menetíró készülék az ellenőrzés napján 11 perc kártya nélküli vezetést rögzített, noha − a helyszínen átadott tevékenységigazolás szerint − a gépjárművezető az ellenőrzéskor szabadságon volt. Ráadásul a gépjárművezető ipari mágnest helyezett fel a sebességváltó jeladójára, amely a digitális tachográf készülék működését megállította.

Read the rest of this entry »

Bírságok

156/2009. (VII. 29.) kormányrendelet